Zimbabwaanse voetbalvrouwen schrijven geschiedenis en verbazen wereld met knullige logistiek

De Olympische Spelen zijn begonnen!

Officieel beginnen de Olympische Spelen pas op 5 augustus, maar het voetbaltoernooi bij de vrouwen werd op 3 augustus al afgetrapt. Zo stond op dag 1 de wedstrijd tussen Duitsland, huidig Europees kampioen en nummer 2 op de FIFA-ranglijst en Zimbabwe, nummer 95 en voor het eerst ooit aanwezig op een groot toernooi, op het programma.

Straffer nog: pas op 11 november 2000 speelde het nationale vrouwenteam van Zimbabwe zijn eerste wedstrijd ooit tegen Oeganda (2-2). De sport bestaat dus nog geen 16 jaar in het land van de 92-jarige president Robert Mugabe, al sinds 31 december 1987 aan de macht.

zimbabwespeelster
Rechts topspeelster en kapitein Rudo Neshamba (nr 7) van Zimbabwe die moest rekenen op een weldoener om een scan van haar knie te laten maken en betalen.

Hoe geraakten ze dan überhaupt op de Spelen? In Afrika hebben niet alle landen een nationale vrouwenploeg en bovendien waren de Zimbabwaanse vrouwen eigenlijk al uitgeschakeld omdat ze forfait gaven voor hun kwalificatieduel tegen Ivoorkust wegens logistieke problemen. Uiteindelijk gaf Ivoorkust ook verstek en oordeelde de Afrikaanse bond dat Zimbabwe een ronde verder mocht. Daarin versloeg het Kameroen in een heen- en terugwedstrijd en stond het plots op de Olympische Spelen in Brazilië.

Het verloor op de eerste speeldag in Rio de Janeiro met 6-1 tegen Duitsland en ze scoorden zelfs een doelpunt. De meeste insiders hadden dubbele cijfers verwacht. Dat doelpunt is een historisch moment en werd gevierd alsof het een overwinning was. De Zimbabwaanse doelvrouw zorgde bij de tegengoals toch wel voor serieuze comedy capers die bewezen dat de dames nog veel te leren hebben.

Het opmerkelijkste verhaal is dat de kapitein van de ploeg, Rudo Neshamba, tijdens de rust moest gewisseld worden. Zij sukkelt al sinds maart met een knieblessure, maar wou de Spelen absoluut niet missen. De Zimbabwaanse bond kon haar nooit helpen wegens gebrek aan financiële slagkracht. Na veel lobbywerk was het een weldoener uit Londen die haar 90 Zimbabwaanse dollar schonk om een scan te kunnen maken. Vrouwenvoetbal in Afrika anno 2016.