Voorbeschouwing: Duitsland – Argentinië

Eeuwige roem

Binnen enkele uren start de kleine finale tussen Brazilië en Nederland.  Wat beide bondscoaches ook mogen beweren, deze match is van geen belang.  De winnaar wordt derde op een WK.  Niemand zal dit onthouden, mezelf incluis.  Mijn devies luidt dan ook “Stel een B-ploeg op en laat enkel de jongeren spelen, ervaring is het enige dat er te verdienen valt”.

Bijgevolg dus liever een vooruitblik naar morgen, D-Day.  Wie wordt er wereldkampioen, Duitsland of Argentinië?  Dit is de enige echte finale, vandaag mag u vroeger onder de lakens duiken.  Uiteraard beschik ik niet over een glazen bol, al geef ik toe dat mijn aangedampte bril mijn visie soms vertroebelt, hoogtijd voor een grondige poetsbeurt van mijn ziekenkasmontuur.  Voor de gelegenheid zet ik twee verschillende brillen op, eentje van roestvrij Duits staal en een Argentijns, ietsje verfijnder, model.  Beiden wel “made in China” of wat dacht u.

Daarom wordt Duitsland wereldkampioen

Best voetballende ploeg

Duitsland liet al het beste voetbal zien op dit WK, denk maar aan de match tegen Brazilië.  Op basis van deze geleverde prestaties zou Duitsland zeker een verdiende wereldkampioen zijn.  Boskamp zou zeggen: “die jongens kenne soo goed ballen, ni normaal joch”.

Manuel Neuer is volgens DNA-onderzoek de broer van Courtois

Neuer is echt een topkeeper en nagenoeg elke wereldkampioen beschikt nu eenmaal over een doelman van het allerhoogste niveau.  Zonder topgoalie word je geen wereldkampioen.  Bij Argentinië staat Romero onder de lat, geen slechte doelman maar niet met de topgenen van Manuel Neuer.

Dodelijk efficiënt in de grote baklijn

Onze Duitse vrienden creëren kansen én maken ze ook af.  Duitsland scoort vrij eenvoudig, zo lijkt het althans.  Ze hebben aan een halve kans genoeg om een doelpunt te maken en zijn levensgevaarlijk in de zestien (grote baklijn).  Aan “killerinstinct” geen gebrek!

Het Duitse voetbal vloeit voort uit automatismen

Het wapen van deze ploeg! Het Duitse elftal bevat verschillende spelers van Bayern München.  Deze spelers zijn op elkaar ingespeeld en putten veel voetballend vermogen uit de vertrouwde automatismen.  De jongens van Bayern spelen al jaren samen en kennen mekaar door en door.  Het succes van de Duitse ploeg is grotendeels te danken aan het succes van Bayern München.  In dat opzicht heeft Joachim Löw als coach van Duitsland, echt geen moeilijke job.

Daarom wordt Argentinië wereldkampioen

Zuid-Amerikaanse landen zijn in het voordeel

Je kon er dit WK niet naast kijken.  Europese toplanden vlogen al snel uit het tornooi, in schril contrast met de landen uit Zuid – en Latijns Amerika.  Ik ben geen onderzoeker, noch wetenschapper, maar vermoedelijk speelt het ‘vertrouwde’ en warme klimaat toch een belangrijke rol.

Lionel Messi is een deugniet

Misschien hadden we wel teveel van Messi verwacht.  Hij speelde geen denderend WK maar zijn zeldzame klasseflitsen waren steeds bepalend.  Als Argentinië het WK wint, zal menig Argentijns voetbalanalist dit succes toeschrijven aan Messi.  Bovendien zal zelfs “De Vlo” enorm gemotiveerd zijn om de ‘cup du monde’ in ontvangst te mogen nemen.  Messi moet het WK winnen om zijn status als “grootste voetballer ooit” kracht bij te zetten.  Veel druk op die kleine schouders van Messi.

Revanche als grootste motivator

Gevoelens van wraak zijn duizendmaal krachtiger dan de woorden of speech van de trainer voor de wedstrijd.  In 1990 verloor Argentinië van West-Duitsland in de finale van het WK ’90.  In het Romeinse “Stadio Olimpico” wist enkel Andreas Brehme te scoren, vijf minuten voor affluiten en vanop de stip nog wel.  Het Argentinië van toen, met Maradona in de rangen, droop af van ontgoocheling.  De huidige spelers van Argentinië hebben deze beelden ongetwijfeld ook gezien en zullen nog steeds terugdenken aan die “lichte” penalty.  Morgen is het de herkansing, de ultieme kans op weerwraak.  De motivatie zal er ongetwijfeld zijn, drang naar succes.

Conclusie

Duitsland start morgen als favoriet aan de wedstrijd.  Mijn spaargeld, dat eigenlijk moest dienen voor een nieuw brilmontuur, zet ik in op Duitsland.  Op basis van de vorige wedstrijden op dit WK wordt Duitsland terecht als favoriet naar voren geschoven.  Topfavoriet of niet, beide ploegen starten morgen vanaf nul.  Alles is mogelijk en niets is zeker! U kijkt toch ook.

Pat Vinder, in samenwerking met mijn vriend Anders Hans.