Speeldag 5: Duitsland – Portugal

Virus: is er een dokter in de kleedkamer?

Een affiche om ‘U’ tegen te zeggen: Duitsland – Portugal.  Ook voor de Belgen interessant omdat we mogelijks één van deze ploegen moeten bekampen in de achtste finales, dit in de veronderstelling dat België uiteraard doorstoot naar de volgende ronde.

De “Mannschaft” (Duitse nationale ploeg) is een machine, bestaande uit goudhaantjes en parels.  De laatste jaren heeft deze ploeg een zeer sterke indruk nagelaten op iedereen die voetbal ademt.  Opponent Portugal heeft naast haar vedette “Cristiano Ronaldo” nog heel wat andere goede spelers.  Ik zat dus op het puntje van mijn stoel, neen toch maar zetel, en hoopte op een spannende en hoogstaande voetbalwedstrijd.

Helaas, Duitsland pakte Portugal al snel bij de keel en voor het overige speelde Duitsland op “automatische piloot”, een optie die enkel de beste machines ter beschikking hebben.  Voor het overige zag ik enkel één brok frustratie.

[related-posts]

Stom, stom, oerstom wat Pepe weeral moest doen, terecht rood en douchen.  Al is dit laatste natuurlijk geen straf maar net een beloning bij dergelijke Braziliaanse temperaturen.  Bruno Alves verdedigde als een miniem en liep voortdurend uit positie (vandaar dat Pereira Götze wel moest neerhalen met de penalty tot gevolg).  Het was dus geen aangename voetbalwedstrijd voor de neutrale voetballiefhebber en de Duitsers, die waren simpelweg te sterk.

Maar … ik ergerde me mateloos aan de opstelling van Duitsland.  De coach van Duitsland, Joachim Löw, vond het nodig om zonder echte diepe spits te spelen, een verfoeilijke mentaliteit.

Je ziet het wel meer tegenwoordig.  Spanje durft soms zonder spits te spelen, Bayern heeft het ook al eens geriskeerd, evenals Barcelona en Chelsea.  Bij Chelsea werd toen Eden Hazard als diepe spits uitgespeeld.  Het virus is dus blijkbaar besmettelijk, ebola achterna, iedereen zal ziek worden.  Het is onnatuurlijk en druist in tegen de voetballogica. Tachtig jaar geleden (eerste WK was in 1930) speelden teams met 4 tot 5 aanvallers.  Heerlijk moet dat geweest zijn, nostalgie ten top.

De tijden zijn veranderd.  Het is erg om vast te stellen dat de tactiek van Duitsland dan nog succesvol te noemen is ook.  Uiteraard speelden ze wel met een resem aanvallend ingestelde spelers en een dergelijke formatie is zeer moeilijk voor de verdediging van de tegenstander.  Het zijn namelijk allemaal verschillende “middenvelders” die voortdurend infiltreren.  Bijgevolg is mandekking nagenoeg onmogelijk.

[related-posts]

En toch, waar is zo’n diepe spits met killer-instincten en een heerlijk tikkeltje egoïsme?  Mario Gomez, een Duitse wereldspits, zit thuis naar het WK te kijken … niet geselecteerd door Löw.  Misschien sturen zijn ploegmakkers hem wel een kaartje met de vermelding “veel beterschap”.

Wat zou dit WK al geweest zonder spitsen als Benzema, Van Persie of Balotelli?  Bijgevolg vraag ik aan de heren van de FIFA om met onmiddellijke ingang uw reglement aan te passen opdat ploegen verplicht worden met 1 of 2 diepe spitsen te spelen.  Blatter en co zijn toch zo gefascineerd door allerhande verbodsregels.  Zo mag u bijvoorbeeld niet uw truitje over uw hoofd trekken wanneer u een doelpunt wenst te vieren.  Uw T-shirt volledig uittrekken is nog erger, dan volgt er levenslange ballingschap.

Dus voor de laatste maal … onmiddellijk aanpassen dat reglement en de ploegen uitsluiten die zonder spits spelen. Dan pas zult u zien hoe goed Miroslav Klose werkelijk kan voetballen.  En als Löw hardleers is en blijft volharden … dan maar ontslaan en een nieuwe coach zoeken.  Tijd voor een andere Baxter!