Opmerkelijke rugslag

Andere zwemmers zagen de winnaar pas in laatste meters.

Zwemmen is zowat de enige sport die ik nog beoefen in mijn vrije tijd -tenzij je ook bowling als een heuse atletische sport beschouwt- en ik vind de rugslag best een afmattende discipline. En bovendien niet zonder gevaar, want je kan immers niet over een stel achteruitkijkspiegels beschikken. Maar er zijn nu eenmaal mensen die graag naar het plafond staren…

In plaats van in het water te duiken zet je in het zwembad rugwaarts af aan de ene kant en probeer je zo snel mogelijk de andere kant te bereiken. Een Braziliaanse zwemster verbeterde zopas het WR over de 50 meter rugslag in het Quatarese Doha en deed er exact 25″67 over. Doe het maar eens na! Op sinterklaasdag deed een mannelijke collega het haar al voor door over dezelfde afstand een nieuw WR te vestigen. De Fransman Florent Manaudou tikte af na 22″22 en kneep bijna een halve seconde af van het vorige record dat sinds 2009 niet eens werd benaderd.

[related-posts]

Nochtans is de 50 meter rugslag géén olympisch nummer! Bijgaande beelden uit 2012 verhelderen in min of meerdere mate het ‘Waarom dan niet?’. Je zal de video een paar keer moeten bekijken en wellicht deed de jury van deze race dit ook. De winnaar, Till Taylor, was maar liefst 3 seconden sneller dan de tweede en die waande zich tot op een paar meter van de kant nog dat hij in winnende positie lag.

Wat gebeurde? Till Taylor was al zijn concurrenten te slim af en legde de afstand grotendeels af… onder water! Pas in de laatste meters stak hij zijn hoofd boven water en tikte als eerste de boord aan. Pas na veel gekibbel werd Taylor uit de uitslag geschrapt. Er was geen onderwatercamera opgesteld, laat staan een jurylid die op de bodem van het zwembad had plaatsgenomen en de deelnemers controleerde.

[related-posts]

Het reglement zegt dat je slechts tot 15 meter na de afstoot onder water mag zwemmen. Het is bekend dat je onder water veel sneller kan zwemmen dan aan het wateroppervlak. Ondanks alle technische snufjes die momenteel voorhanden zijn, heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tot vandaag geen ‘onderwaterdiscipline’ opgenomen in haar programma. Maar volgens ingewijden zijn dit soort van wedstrijden in de nabije toekomst een feit.

Video van wedstrijd rugslag: