Olympische gewichtheffer doet na elke poging een dansje en als je weet waarom…

David Katoatau.

David Katoatau kwam op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro uit in het gewichtheffen bij de mannen tot 105 kg. In de finale van groep B behaalde hij een verdienstelijke zesde plaats, maar de medailles waren dus te hoog gegrepen voor hem. De atleet uit Kiribati duwde uiteindelijk 349 kg in de lucht. Toch bleef zijn passage niet onopgemerkt, want na elke poging, goed of slecht, deed hij een opmerkelijk dansje om het publiek te vermaken.

Achteraf bleek dat hij dat niet zomaar deed om zijn enthousiasme te delen, integendeel zelfs. Katoatau is afkomstig van Kiribati, een eilandrepubliek in Oceanië van amper 726 km² en met iets meer dan 100.000 inwoners. Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken zal Kiribati het eerste land ter wereld worden dat als gevolg van klimaatverandering en de stijgende zeespiegel rond 2100 volledig zal verdwijnen.

De president van Kiribati heeft al een politieke oproep gedaan welke landen zijn inwoners willen helpen om een nieuwe thuis te vinden en ook Katoatau wil dat op deze manier nog eens extra onder de aandacht brengen.

Video: Olympische gewichtheffer doet na elke poging een dansje en als je weet waarom…