Fair play in Giro genadeloos afgestraft door jury

Wat als het een Italiaan was geweest?

Opschudding dinsdag in de tiende etappe van de Ronde van Italië wielrennen. Richie Porte van Team Sky, één van de favorieten op de eindzege, kreeg in de slotfase te maken met een lekke band. De Australiër had geen ploegmaten of sportbestuurder in de buurt, maar kreeg hulp uit onverwachte hoek. Simon Clarke, een landgenoot die voor Orica-Greenedge uitkomt, leende hem meteen een wiel.

[related-posts]

Die geste kon achteraf op veel sympathie rekenen uit het peloton. Je ziet het immers zelden of nooit dat een renner zijn wiel afstaat aan iemand van een andere ploeg. Porte zou uiteindelijk de finish bereiken met 47 seconden achterstand op andere favorieten zoals Contador en Aru, maar dat was buiten de jury gerekend.

Die haalde het wedstrijdreglement boven en smeerde Porte een tijdstraf van twee minuten aan. Daardoor zakt de onfortuinlijke Australiër van de vierde naar de twaalfde plaats op 3’09” van leider Contador. Veel wielerliefhebbers vragen zich nu af of die jury ook zo onverbiddelijk zou geweest zijn als pakweg thuisrijder en Italiaan Fabio Aru hetzelfde was overkomen.