Een ode aan Sven Nys als extraatje

De 100 mooiste wielergedichten.

Het is bekend dat de meeste artiesten veel meer houden van wielrennen dan van voetbal. Het mooiste boek dat ik ooit over wielrennen las, was ‘De Renner’ van Tim Krabbé (71). Hij is de broer van de Nederlandse acteur en regisseur Jeroen Krabbé en was in zijn tienerjaren zelf een vrij begenadigd renner. Naast ‘De Renner’ schreef Tim een aantal verhalen en gedichten over wielrennen. Enkele ervan vind je in het verzameld werk van Patrick Cornillie: ‘De 100 mooiste wielergedichten’.

Of het nu over vroeger of nu gaat, over veldrijden of wielerzesdaagsen, over klassiekers of grote rondes, door de jaren heen putten heel wat artiesten hun inspiratie uit fiets- en/of supportersplezier. En sommigen kunnen zich daarover bijzonder liederlijk uitdrukken. In het boek vind je werkstukjes van o.a. Gerrit Komrij, Rick De Leeuw en Freek de Jonge. Maar ook ‘onze’ Tom Lanoye scherpte al wel eens zijn pen als zijn favoriete coureurs scherp stonden. Ook zijn bijdrage lees je in ‘De 100 mooiste wielergedichten’, een uitgave van Les Iles. Het boek bevat ook een flink aantal unieke foto’s die je helemaal in de goeie sfeer brengen. Je kan het boek aanschaffen voor de redelijke prijs van 17,95 euro.

[related-posts]

Een bijdrage van mezelf zal je er niet in terugvinden, maar je krijgt er bij wijze van toemaatje wel een limerick bovenop: een ode aan Sven Nys, momenteel de meest begeerde vrijgezel van Vlaanderen en op zijn 38ste nog altijd een topper.

[infobox style=’regular’ static=’1′]

Ik volg hem wel, rondje na rondje

Zijn verbeten blik, de smurrie om zijn mondje

De held van het veld, de stoere veteraan

en ‘k hoor je al zeggen: wat héb je hieraan?

…Is er iets mooier dan een beslijkt rennerskontje?

[/infobox]