De Rode Duivels, proloog

Wat mogen we verwachten van onze jongens?

Dinsdag 17 juni om 18u begint het WK pas echt.  Dan spelen we de eerste wedstrijd in Belo Horizonte tegen Algerije. Tijd voor een voorsmaakje dus en een blik op onze tegenstanders.

We kunnen u meteen geruststellen.  Deze generatie Duivels moet van niemand bang zijn.  De individuele klasse is voor onze normen ongezien.  Onze ‘vorige’ beste generatie, die van het WK 90 in Italië, wordt op individueel vlak overtroffen door Kompany en co.  De taak van Wilmots is om deze individuele klasse om te vormen tot een WK-groep.  Inderdaad, geen gewone groep maar een WK-groep.  Vele rustdagen in het begin maar hoe verder je geraakt, stapelen de wedstrijden zich in sneltempo op.  Gelukkig weet Marc Wilmots dit als geen ander.  Marc Wilmots is ook naast het veld omringd door professionals zoals Vital Borkelmans (assistent), Kris Van Crombrugge (hoofd medische staf) en Lieven Maesschalck (revalidatiecoach).  Kortom de “omkadering” is even belangrijk als de spelers.

Welke Duivels moeten bepalend zijn?

Allemaal.  Iedereen moet boven zichzelf uitstijgen en meegaan in de positieve “flow”. Om toch enkele namen te noemen:

Vincent Kompany (kapitein):

Hij zal de verdediging moeten leiden en iedereen scherp houden op het veld, opperste concentratie vereist dus.

Thibaut Courtois:

Hij verkeert in bloedvorm en zal schitteren én punten pakken voor onze Belgen.

Axel Witsel:

De draaischijf, hij is van onschatbare waarde en moet de lijnen uitzetten.

Eden Hazard:

Supertalent en hij zal bepalend zijn.  Hazard trekt in elke fase drie verdedigers naar zich toe waardoor andere jongens ruimte krijgen.  Hazard boezemt angst in bij onze tegenstanders en dit komt de hele groep ten goede.

Romelu Lukaku:

Targetman en bij gemis van Benteke, onze hoop op doelpunten en vooral dreiging.  Lukaku zal honger hebben en een drang naar prestatie.  Laat de hele wereld (inclusief Mourinho) zien wie Romelu Lukaku is!

De tegenstanders in de eerste ronde (poulewedstrijden)

Algerije

Naar mijn aanvoelen de beste tegenstander.  Algerije is mogelijks kwetsbaar in de defensie maar heeft met Ghilas en Djebbour twee goede aanvallers.  Maar het grootste gevaar zal komen van Sofiane Feghouli.  De verrassing kan ook nog Nabil Bentaleb zijn, piepjong maar zeer veel talent.

Rusland

Steeds een sterk WK-land doch hebben ze dit jaar minder individuele klasse.  Mogelijks vormen ze collectief een sterk blok maar de Rode Duivels zijn in alle opzichten beter.

Zuid-Korea

De Zuid-Koreanen hebben een mindere selectie in vergelijking met voorafgaande WK-deelnames.  Ze mogen geen gevaar vormen voor “onze” Thibaut Courtois.

Gevaar?

Dit gezegd zijnde, er bestaan op een wereldkampioenschap geen gemakkelijke ploegen.  Je moet elke wedstrijd gefocust zijn en je mag nooit een tegenstander onderschatten.

Belgium, tot in de volgende ronde!