Buffalo, Buffalo, AA Gent!

De nieuwe kampioen!

Koninklijke Atletiek Associatie Gent, kortweg K.A.A Gent, heeft zich donderdagavond voor het eerst in zijn 115-jarige geschiedenis gekroond tot landskampioen voetbal. De club werd in 1864 gesticht met als hoofdactiviteit atletiek, vandaar de ongewone naam. Pas in 1900 richtte K.A.A Gent ook een voetbalafdeling op, terwijl de naam onveranderd bleef.

De Buffalo’s, zoals de bijnaam van AA Gent luidt, hebben een bescheiden palmares, maar daar komt nu wel een landstitel bij. In 1955 werd het al eens vice-kampioen, net als in 2010. De club speelde ook vier bekerfinales, in 1964, 1984, 2008 en 2010. Drie daarvan werden gewonnen. In 1954 pakte AA Gent de Trofee Jules Pappaert. Die wordt uitgereikt aan de ploeg uit eerste, tweede of derde klasse die tijdens het seizoen de langste ongeslagen reeks van competitiewedstrijden neerzet.

[related-posts]

Maar terug over naar de orde van de dag: K.A.A. Gent is kampioen van België! Het won donderdag met 2-0 tegen een verzwakt Standard. Doelpunten van Kums en Neto (op strafschop) leidden de Arteveldestad naar het delirium. De pluimen mogen op de hoed gestoken worden van voorzitter De Witte, manager Louwagie en trainer Hein Vanhaezebrouck. In het tweede seizoen in de nagelnieuwe Ghelamco Arena schieten ze meteen de hoofdprijs af. Dat verdient alleen maar lof en bewondering. De beloning volgt in de komende campagne met de groepsfase van de Champions League en een check van ongeveer 15 miljoen euro.

(lees verder op de volgende pagina)