5 Cubaanse topvolleyballers zitten voor jaren in Finse gevangenis

Horror.

In juli speelde het Cubaanse nationale mannenvolleybalteam in Finland een wedstrijd in de World League, als voorbereiding op de Olympische Spelen van half augustus in Rio de Janeiro. Maar in de nacht van 2 op 3 juli gingen 8 spelers hun boekje te buiten. Zij vergrepen zich in Tampere aan een Finse vrouw, die achteraf ook klacht indiende. Twee spelers werden al meteen buiten vervolging gesteld en ééntje werd vrijgepleit voor de rechtbank. Vijf andere kregen stevige celstraffen.

Die zes spelers waren uiteraard ook afwezig op de Olympische Spelen in Rio en dat was te merken aan de resultaten. In groep B verloor Cuba alle vijf zijn groepswedstrijden en wist het maar 1 set te winnen. Een ronduit teleurstellend resultaat voor een land dat in 1976 brons pakte op de Spelen, 1 keer de World League en World Grand Champions Cup won en zich maar liefst 15 keer kroonde tot kampioen van Noord- en Midden-Amerika. In 2012 pakte het zelfs nog de bronzen medaille in de World League.

Kapitein Rolando Cepeda Abreu (27), Abrahan Alfonso Gavilan (21), Ricardo Calvo Manzano (19) en Osmany Uriarte Mestre (21) moeten uiteindelijk vijf jaar zitten. Luis Tomas Sosa Sierra (21) kreeg een veroordeling van 3,5 jaar. Of hoe de hoop van het volleybal in Cuba volledig de kop werd ingedrukt en alle ambities voor de komende tien jaar kunnen opgeborgen worden. Het vijftal kan nog in beroep gaan, maar de kans op vrijspraak is quasi nihil.